(Nieuwsblad van het Noorden 13-11-2001)

Manfred Mann speelt overal,

ook in Stadskanaal

'Ik doe gewoon wat ik altijd heb gedaan en speel waar mijn agent me opdraagt te spelen. Ik voel me soms net een schaap dat overal achteraan loopt', zegt frontman Manfred Mann, van de uit de jaren '70 en '80 bekende symfonische jazzrock-formatie Manfred Mann's Earthband. De Engelse band speelt 16 november in zalencentrum Bruinsma in Stadskanaal.

Van onze kunstmedewerker, Angelique van Os

Op de vraag waarom Manfred Mann naar Stadskanaal komt is hij kort en duidelijk: "daar ga ik niet over, dat regelt mijn agent. Het maakt me niets uit waar ik speel. Stadskanaal, ik weet niet eens waar dat ligt." Waarom hij niet in Paradiso, Ahoy' of andere grote concertzalen staat is hem niet duidelijk. "Waarschijnlijk vinden ze onze muziek niet leuk en misschien wil niemand het meer horen." De toetsenist die oorspronkelijk uit Zuid-Afrika komt en als Michael Lubowitz werd geboren, zegt dat de band niet zoveel roem meer heeft als in de ruige jaren '70 doordat de radiostations hun nummers niet meer draaien. "De radiosta tions hebben macht, die maken een band beroemd. Ik weet niet waarom wij niet meer 'on the air' zijn, Pink Floyd hoor je toch ook niet meer. Er is plaats gemaakt voor andere muziek waar wij blijkbaar niet meer bijhoren." Mann vermoedt dat daardoor veel mensen denken dat zijn formatie niet meer bestaat. Hij is van mening dat ze daar als musici weinig aan kunnen doen. Maar als een band echt iets wil bereiken, dan kan daar toch voor gevochten worden, zou je denken. "Nee, dat kan niet, we zijn afhankelijk van de platenmaatschappijen, van de media en als zij je niet meer zien zitten, dan daalt je roem en faam al snel."

Manfred Mann heeft verder niets met het Nederlandse, laat staan het Groningse publiek. Hij wil alleen maar spelen en denkt niet dat het Hollandse volk anders is dan het Duitse, waar ze veel optreden. De band toert nog regelmatig en Manfred Mann is momenteel bezig met een nieuw album dat voorlopig nog niet af is. "Ik ben altijd bezig met iets nieuws, ik ben nooit uitgeleerd. Ik baal er nog steeds van dat mijn vingers niet doen wat ik wil. Dat ik niet dat kan spelen wat ik in mijn hoofd heb. Oefenen, oefenen en nog eens oefenen, muzikaal beter worden dat is mijn doel." De voormalige jazzpianist richtte in 1963 onder zijn nieuwe naam, Manfred Mann, een band op. De grote doorbraak kwam een jaar later met de hit 5,4,3,2,1. Daarna volgden er meer zoals, Do Wah Diddy Diddy, Sha LaLa en Pretty Flamingo. Eind jaren '60 ontbond Mann de groep om Chapter III op te richten, één van de eerste jazzrock-groepen die Engeland kent. Toch bleek het grote publiek niet geïnteresseerd en daarom formeerde Manfred Mann in 1971 de Earth Band die meer symfonische elementen in zich heeft en ruimte creëert voor toetsen. Gedurende de succesvolle jaren was het een komen en gaan van muzikanten onder Mann's beleid. Mike Hugg, Mick Rogers, Chris Thompson, allen hebben ze met hem gewerkt. De bekendste hit Blinded by the light, een compositie van Bruce Springsteen, is een nummer dat nog wél steeds op de radio te horen is. Ondanks het grote succes is Manfred Mann van mening dat de band niet belangrijk is geweest voor de ontwikkeling van de jazzrock. "Geen enkele muzikant vindt zichzelf belangrijk, ik ook niet. Ik heb gewoon geluk gehad dat mijn muziek aansloeg." Het grote publiek is door de jaren heen behoorlijk geslonken, geen Pink Pop meer, maar een kleine zaal, zoals in Stadskanaal, kan voor fans toch heel bijzonder zijn.